Karpervissen met Hay Linders

Karpervissen met Hay LindersVan Hay Linders kreeg ik onderstaand verhaal over de technieken die gebruikt worden bij het karpervissen. Tevens kreeg ik van hem een overzich van de voorkomende karpersoorten in Nederland. Dit overzicht vindt u hieronder.
Hij heeft alles zoveel mogelijk voorzien van tekeningen om een en ander te verduidelijken


Knopen en Rigs:

Hier is het allemaal mee begonnen, deze montage is nog steeds de meest gebruikte. Deze rig is voor bijna alle soorten voer te gebruiken, o.a. pellets, boilies en pop-up.
Dit is de rig die het meest wordt gebruikt, ook door mijzelf en vele andere karpervissers. Het water waarop ik vis, zit nogal wat dressuur op, maar grote verschillen in vangsten kan ik niet ontdekken, ook niet met andere rigs. Zie figuur 1

figuur 1

Dit is volgens mij de beste montage voor pop-up. Het is wel veel werk en men moet er veel geduld voor opbrengen om dit te maken. Men knoopt een lijn met een lus om de pop up en maakt deze vast aan de lijn met knijploodje. Met dit loodje kan men de afstand tussen de haak en de pop up verkleinen of vergroten. Met dit systeem krijgt men een goed uitgebalanceerde aas-aanbieding.
Zie figuur 2

figuur 2

Nu iets over krimpkous en siliconenslangen van rond 0,75 tot rond 1 mm. De onderzijde van de siliconen of krimpkous mag niet verder komen dan de punt van de haak (zie figuur 3) Als men dit niet goed doet, is de kans groot dat de karper zich niet goed haakt en dat men tijdens de dril de karper verliest. De bovenzijde van de slang schuin afknippen van buiten naar binnen.

figuur 3

Het maken van de hair en de lijn vastknopen aan de haak:
Haal de lijn van binnen naar buiten door het oog van de haak. Maak een lus en dan 2 keer doorhalen en aantrekken (zie figuur 4a). De hair is nu klaar.

figuur 4    


figuur 4a

Neem nu de lijn aan de haak en draai deze om de steel van de haak, terwijl je de hair op de goede plaats houdt. Men moet wel aan de dichte zijde van het oog beginnen, dit voorkomt dat de lijn door het oog van de haak snijdt. Doet men dit niet dan is het mogelijk, dat als men een run krijgt, vervolgens alles kwijt is.
Zie figuur 5

figuur 5

Doorgaan met wikkelen tot aan de punt van de haak en vervolgens 5 keer terug naar het oog toe. Nu de lijn 2 keer door het oog halen en van buiten uit naar de punt van de haak toe. Door dit te doen zal de haak tijdens de run naar de juiste zijde draaien en verhoog je de prikkans. Zie figuur 6 en 6a.

figuur 6        figuur 6 a     De meest voorkomende karpersoorten in ons land:

Boerenkarper

Schubkarper

Rijenkarper

Naaktkarper of
Lederkarper


Spiegelkarper                            
Graskarper