Visdag met Antoon Sanders
Een visdag met....
In deze serie artikelen een gesprek met bekende en minder bekende leden van onze vereniging tijdens een dagje vissen. Hierbij komen zaken betreffende het vissen, maar natuurlijk ook andere dingen aan de orde. Aan het woord is vandaag Antoon Sanders.
Een visdag met..... Antoon Sanders
Naam: Antoon Sanders
Geboortejaar: 1946
Geboorteplaats: Ysselsteyn
Lid van het Alvertje vanaf: 1992
Fervent wedstrijdvisser die veel met de jeugd en het onderhoud aan de vijvers bezig is.
Antoon Sanders
Vanaf welke leeftijd ben je begonnen met vissen?
Ik vis vanaf mijn 9e jaar.
Hoe ben je ertoe gekomen om te gaan vissen?
Mijn vader viste ook en ik mocht graag met hem meegaan. We gingen dan naar het Defensiekanaal of naar de Helenavaart in Griendtsveen.
Van wie heb je het vissen geleerd?
Op de eerste plaats van mijn vader. Later ging ik bij de betere vissers kijken hoe die het deden.
Wat vind je het leuke aan vissen?
Om in de vrije natuur te zitten en de spanning van wat er die dag weer boven water komt.
Hoe vaak ga je vissen?
Nu ik minder werk toch wel gemiddeld wel drie keer in de week, soms meer.
Welke viswateren hebben je voorkeur?
Het Leukermeer in Well en de Zuid- Willemsvaart.
Antoon in actie tijdens een wedstrijd
Welke manier van vissen trekt je vooral aan?
Het liefst vis ik met de vaste hengel.
Kun je iets vertellen over welk materiaal je gebruikt?
Shimano hengel heeft mijn voorkeur. Voor de lijn heb ik meestal Gamakatsu, bovenlijn 14 of 16. Onderlijn 8 of 10. Vroeger maakte ik mijn dobbers zelf, maar tegenwoordig koop ik wel eens een Tim’s dobbertje van 0,7 tot 1gram al naar gelang de stroming van het water. De haken zijn ook van Gamakatsu of Sensas. De maat van de haak is van 14 tot 22, het ligt er al aan waar je op vist.
Je doet ook aan wedstrijdvissen en je bent zelfs een keer Nederlands Kampioen geweest. In welk jaar en op welk water was dat?
Het Voedingskanaal tussen Geertvliet en Hartelbrug nabij Spijkenisse 1983.
Kun je wat vertellen over je ervaringen van voor, tijdens en na deze wedstrijd?
Op die dag was het hondenweer, windkracht 9 en veel regen. Ik had het geluk dat ik in een vak kwam te zitten waar we de wind van achter hadden. Ik begon te vissen met een hengel van 11 meter en een lichte dobber 0.7 gram. Dat was geen succes, toen met 2 gram en daar ving ik meteen 10 tot 12 brasem en nog wat kleinere vis, alles bij elkaar 11.480 gram. Na de wedstrijd was ik kletsnat, in het clublokaal aangekomen waar het hartstikke druk was. Ze wisten daar schijnbaar meer dan ik. Jij bent Nederlands Kampioen riepen ze tegen me. Ikzelf geloofde daar nog niet in totdat er een journalist bij me kwam voor een interview en die mij feliciteerde. En dan de prijsuitreiking en het Wilhelmus dat was toch wel heel indrukwekkend.
Wat zijn je leukste visherinneringen?
Natuurlijk het behalen van het Nederlands Kampioenschap. Maar de leukste vind ik nog altijd het behalen van de titel Kampioen der Kampioenen. Dat was een wedstrijd die ieder jaar door Schijndel werd georganiseerd voor alle Vissers die ooit het Nederlands Kampioenschap hebben gewonnen. Ook het behalen van het kampioenschap van de federatie van Noord Limburg is een mooie herinnering.
Welke andere prestatie op wedstrijdgebied is je het meeste bijgebleven?
Eigenlijk te veel om op te noemen, de clubwedstrijden, de koppelwedstrijden en niet te vergeten de korps wedstrijden van vroeger waren toch altijd spannend.
Kun je iets aan ons verklappen over je geheimen wat betreft het voer en aas en je vistechniek?
Als aas gebruik ik meestal maden soms een mestpiertje en de laatste jaren op de vijver pellets van allerhande smaken. Over het voer daar is al zoveel over gesproken dat je er gek van werd maar voor mij staat het vast, hou het simpel dus niet allerhande smaakstoffen met elkaar vermengen. Wat de vistechniek betreft, die moet je iedere keer weer aan het water aanpassen. Zit er stroming op het water vis ik met een zwaardere dobber dan wanneer er geen stroming in zit .Naar mijn mening is het uitloden van de dobber een van belangrijkste zaken bij het vissen. Als je mij ziet vissen zie je meestal maar een klein puntje van de antenne, de dobber geeft zo de minste weerstand.
Is er nog iets bijzonders te vertellen over iets dat je met het vissen hebt meegemaakt?
Ja dat was die wedstrijd van de Kampioen Der Kampioenen in Schijndel mijn vrouw Leny en Jan Koenings met zijn vrouw gingen ook mee; dan maken we er een dagje van zegt Jan zijn vrouw, dan steken wij een kaarsje op voor de goede afloop. Zo stonden er 2 kaarsen achter mij te branden onder de wedstrijd. Het is gek, maar ik won de wedstrijd wel tussen al dat geweld.
Antoon met enkele pupillen...
Laatste jaren ben je je veel bezig gaan houden met het jeugdwerk. Zou je hierover iets kunnen vertellen?
Op mijn werk heb ik ook altijd veel met jeugd en leerlingen gewerkt en nu nog trouwens. Je wilt ze dan toch iets overbrengen wat je denkt dat zij nog niet weten. Jammer dat de jeugd de laatste jaren andere interesses heeft.
Je besteedt ook veel tijd aan onderhoudswerkzaamheden rond de vijver. Waarom doe je daar zo veel aan en wat doe je daar zoal?
Dat is mij een keer gevraagd en toen dacht ik ja waarom ook niet. Ik ging in de vut, maar bleef nog twee dagen werken om het wat af te bouwen en nog af en toe op de bouw te zijn. Er was nog vrije tijd genoeg en als je werken gewend bent, wil je toch wat te doen hebben. De laatste jaren hebben we toch flink wat klussen geklaard, De weg langs de jeugdvijver, de 2 parkeerplaatsen bij vijver 4 en de jeugdvijver en dan de steigers bij vijver 4 wat toch een hele klus was. Daarnaast zorgen we er voor dat de plaatsen goed vrij zijn en de nummers goed te lezen zijn. Zo is er aan de vijvers altijd wel wat te doen.
Het aanleggen van de parkeerplaats en de steigers bij vijver 4; allebei flinke karweien...
Zijn er verder nog dingen die vermeldenswaardig zijn in het kader van dit interview?
De laatste 2 jaar organiseert de club ook een nachtwedstrijd. Dat vind ik voor mij een prachtige wedstrijd. Als je dan tegen de avond begint en dan zo stilletjes de nacht in gaat, dan zie je toch weer andere dingen die je overdag niet ziet. Als dan tegen de morgen de dauw op het water komt is dat ook weer geweldig. Jammer dat er zo weinig belangstelling voor is.
Antoon, bedankt voor dit interview
Copyright: het Alvertje Oostrum 2011