Visdag met René Theeuwen

Een visdag met....
In deze serie artikelen een gesprek met bekende en minder bekende leden van onze vereniging vissen. Hierbij komen zaken betreffende het vissen, maar natuurlijk ook andere dingen aan de orde. Aan het woord is vandaag René Theeuwen, die al 3 jaar op rij de karperwedstrijd van de vereniging heeft gewonnen

Een visdag met..... René Theeuwen
Naam: René Theeuwen                        
Geboortejaar: 1976

Geboorteplaats: Tegelen
Lid van het Alvertje vanaf: 2009






Kort intro :

Mijn naam is René Theeuwen en ik ben 35 jaar en woon al mijn gehele leven in het mooie pittoreske Baarlo.
Ik ben 2D en 3D werktuigbouwkundig tekenaar bij Neptunus Structures in Kessel. Dat dit beroep me goed uitkomt bij het maken van mijn plannetjes zal later gaan blijken gedurende dit interview.
Mijn algemene stelregel luidt dan ook : De beste PRESTATIES, op welk niveau, in welke tak van hobby of sport dan ook, vallen en staan dan ook met een perfecte planning en voorbereiding. De echte bezieling hierin is het grote sleutelwoord…!!!
Kort voorbeeldje : Mijn tweelingbroer en ik darten op redelijk goed niveau. Zijn 1e passie is dan ook het darten en mijn 1e passie is natuurlijk het karpervissen. Als we tegen elkaar moeten darten zal hij 7 van de 10 keer van mij winnen. Niet omdat hij een betere darter is, maar omdat hij daar net iets meer voorbereidingen in treft dan ik en hij daar meer bezieling in legt als ik. Als je beter bent voorbereid in een hobby of sport, zal je merken dat het zenuwachtige verdwijnt en wordt omgezet in een gezonde spanning, wat weer ten goede komt voor je prestaties.
Dit alles beleef ik met karpervissen…!!!

1. René, je woont niet direct in de buurt van Venray. Hoe ben je bij het Alvertje terechtgekomen?

Eigenlijk meer bij toeval door de 2 bordjes op de Wanssumseweg "Visvijver". Mijn eerdere vismaat Guido van Cauwenberghe en ik reden in augustus 2008 vanuit Arcen (Klein Vink), om daar op de camping eens te kijken naar dat water, door via Wanssum naar huis, omdat we nieuwsgierig waren naar die bordjes van "Visvijver" op de Wanssumseweg. Toen we eenmaal het complex opgereden waren, was het al bekeken…hier moest ik alles van weten…!!! Het oogverblindende mooie complex , in het groene augustus toen, zorgde al direct voor een bepaalde adrenaline boost. We hebben dan ook in 2008 een paar keer gevist met de gewone dagvergunningen en we zijn dan ook zonder twijfel in 2009 lid geworden van het Alvertje.
2. Vanaf welke leeftijd vis je al?
In principe heb ik op mijn ± 9e levensjaar mijn 1e bamboe hengel gekregen met zo'n geweldige lange dobber van wel 30 cm lang. Ik ben toen langzaam aan wat met het vaste stokje begonnen met vissen in de vijvers van Baarlo.
3. Hoe is het allemaal begonnen met dat vissen?
Het begon dus met een bamboe hengel. Al vrij snel kreeg ik een gewone vaste hengel van mijn ouders cadeau en kon ik langzaam aan een klein koffertje, schepnet, leefnet enz. kopen. Daar kwam later weer een werphengeltje bij en een nog grotere werphengel enz. Zodoende ben ik veel op de vijvers in Baarlo gaan vissen vroeger, maar heb ik het ook wel eens op de Maas geprobeerd, zelfs en steeds meer toendertijd met de "Picker". Dit vond ik dan ook zo geweldig en als ik tijd had zat ik dan ook van 's-morgensvroeg tot 's-avonds laat aan het water. Het gekke is dat het vissen helemaal niet mijn grootste passie was in het begin, maar het voetballen. Vanaf mijn 6e jaar ben ik begonnen met voetballen en dit heb ik 27 jaar kunnen volhouden. Ik heb zelfs 3 jaren in de B-en A-jeugd van VVV Venlo gevoetbald, maar om een echte profvoetballer te worden had ik uiteindelijk net niet genoeg discipline om dit waar te willen maken. De laatste 10 jaar heb ik aan zaalvoetbal gedaan in Baarlo. Aan mijn voetbalcarrière heb ik 3 jaren geleden dan ook abrupt een einde moeten maken vanwege een grote blessure, namelijk dat mijn achillespees in zijn geheel was afgescheurd. Hiervoor had ik ook al ruim een jaar geleden stil gelegen, vanwege een operatie aan een hernia in mijn rug.
Dus eigenlijk vanaf mijn 9e t/m mijn 32e levensjaar heb ik wel tussendoor wat gevist, maar niet echt superfanatiek.
Door het einde van het voetbal ben ik het vissen weer een beetje gaan oppikken en het was bij super toeval dat ik Guido eens vertelde dat ik wat karperspulletjes had gekocht via Marktplaats. Hij vertelde dan ook dat hij ook wel eens op karper had gevist en zodoende zijn we samen bij het " Wanssums Ven " terecht gekomen. Al vrij snel, na het vangen van een paar karpers, was ik al zodanig verkocht aan het karpervissen dat ik ook niks anders meer wou dan karpervissen. Ik heb dan ook vanaf 2009 het hele Internet doorgespit om meer te weten te komen over alles wat maar met karpervissen te maken had. Het zogenaamde "Karpervirus" had zo enorm toegeslagen dat er nog geen enkele vezel meer in mijn lichaam NIET aan karpervissen kon denken. En tot op heden is dat nog precies hetzelfde…er zijn geen 10 minuten op een dag dat ik niet aan karpervissen denk, zelfs onder het darten, tijdens het werk, thuis, waar en wanneer maar ben ik hier mee bezig. Ja, ik weet wat jullie denken, als ik slaap kan ik niet aan karpervissen denken, maar wel van enorme grote karpers dromen…!!!
Trouwens, tijdens het karpervissen slaap ik bijna niet tot een klein beetje, maar daarover later meer…!!!
4. Van wie heb je het vissen geleerd?
In principe heb ik niet specifiek van iemand het vissen geleerd. In mijn directe familie was dan ook niemand die van vissen hield. Mijn broer en ik zijn vroeger wel eens af en toe met onze oom naar een stuk Maas geweest vissen, waar wij toen als kleine bengels niets vingen en onze oom ving het hele net vol. Door vooral met enkele vismaatjes op de plaatselijke vijvers in Baarlo te vissen, begin je langzaam het vissen te begrijpen.

5. Wat vind je het leuke aan (karper)vissen?

Ik ga nu een knettergek vergelijk verwoorden, voor velen absoluut onbegrijpelijk, hoe bevangen ik ben door het karpervirus. Iedereen kent het wel, dat gevoel, dat als je net een nieuwe vriendin hebt, je ontzettend smoorverliefd op haar bent. Je kan niet wachten tot je haar weer ziet en iedere minuut wachten duurt wel een uur. Nou, dat heb ik als ik weet dat ik weer richting de volgende vissessie ga, dat ik niet kan wachten dat ik de auto weer vol kan laden met alle karperspullen en richting het water kan gaan, dan duurt ook elke minuut een uur en gieren de karperkriebels door mijn buik…!!!
De totale planning en voorbereiding naar een vissessie toe maakt het karpervissen al uniek op zich. Al het materiaal wil ik in orde hebben, de hengels, de molens, de verschillende varianten van onderlijnen etc. Maar ook het totale aas -en voerplan wordt gedurende de hele week tot in de puntjes voorbereid. Elke onaangename verrassing tijdens het vissen wil ik proberen te kunnen oplossen ter plekke. Vanaf het begin van de week tot aan de dag van het vissen zelf heb ik dan ook steeds 2 boilies op mijn nachtkastje liggen om er voor het slapen gaan nog even snel ééntje onder de neus te stoppen en aan te kunnen ruiken…en te denken als een karper…??
Het rijden naar het water, het opsnuiven van de geur van de natuur rondom het water, het gevoel van de aanwezigheid van karpers, het opbouwen van alle spullen en het uiteindelijk hebben inliggen van de hengels, maken het karpervissen tot een ongelofelijk genot van het leven, waarin ik zoveel ontspanning, spanning en tegelijkertijd actie in terug kan vinden. Het bijkletsen met mijn perfect Nederlands sprekende, Duitse vismaat, Edgar Verhalen, is dan een geweldig vervolg op al het mooie wat maar met karpervissen te maken heeft. Nieuwe materialen, listige tactieken en vooral veel snode plannetjes bespreek ik dan met hem waar ik op dat moment dan weer mee bezig ben. Het 1e halve litertje blikje bier, wat ik opentrek na het totale opbouwen, is dan ook een ongekend mooi moment op het begin van de sessie, terwijl je op je stoel zit te staren naar het water in kwestie. Het genieten van wat er op het water wel en niet gebeurd, zoals het springen van karpers, is iets onbeschrijflijk moois waar ik gewoon de hele nacht voor wakker blijf als het echt loos gaat.
PS : voor de bierliefhebbers aan het water heb ik wel nog even een stelregel en die luidt als volgt :
In de kroeg met vaten, maar aan het water met mate…!!!(of helemaal niet, red.)
Het uiteindelijke slagen van alle voorbereidde plannetjes, middels het vangen van hopelijk zo veel en groot mogelijke karpers, maken dan natuurlijk het karpervissen tot een waar "kick"-festijn. Ik kan gewoon ongelofelijk genieten van bijna alles wat maar met karpervissen te maken heeft.
6. Hoe vaak ga je vissen?
Ook ik heb een vriendin, familie en andere hobby's, zoals het darten en voetballen waar ik ook rekening mee wil houden. Om iedereen zo tevreden mogelijk te stellen vis ik gemiddeld 2 vissessies van 2 à 3 nachten in de 4 weken. Deze beginnen dan meestal donderdags of vrijdags na het werk. Het is wel zo dat richting de paai van de karpers, zo begin mei t/m half juni, ik probeer om iets vaker te gaan vissen, zo'n 2x in de 3 weken. Dit is omdat dan de kans op een grote, dikke karper wat groter is dan normaal. Voor de paai zijn de karpers een stuk minder behoedzaam en zullen je voer iets sneller en makkelijker letterlijk "opvreten", omdat ze dan wat extra energie willen hebben om te wippen..!! Zodoende zullen de meeste karpers dan op hun topgewicht zijn en het bekende PB-tje (personal best) kan dan zomaar eens sneuvelen. Zo is dat ook in oktober en november, dan zijn de karpers al flink bezig met het opbouwen van hun vetreserves voor de aankomende winter en zullen de gemiddelde gewichten van de karpers ook een stuk omhoog schieten…!!!
7. Je gaat waarschijnlijk ook vaak ’s nachts vissen. Wat vind je het leuke daaraan?

Het donkere, met al zijn charmes, is de inleiding van het nachtelijke genot aan het water. Zodra het donker begint te worden zorg ik wel goed dat ik alles blindelings zal kunnen vinden. De mooie sterrenhemels, gecombineerd met alle weerspiegelingen op het water, in weer en wind, maken het nachtvissen toch wel zeer speciaal. De eindeloze gesprekken, met mijn vismaat Edgar, over alles wat maar met karpervissen te maken heeft, komen in deze donkere uren dan ook allemaal ter sprake. Maar er kan tegen één ding niks op, wat uitblinkt in genot en bepaalde spanningen en dat zijn natuurlijke de geweldige klappen op het water van springende karpers. Zoals al eerder vermeld, zorgt dit er o.a. gewoon voor dat de 1e nacht bijna slapeloos zal zijn, misschien een uurtje of 2 zal de stretcher opgezocht worden, niet meer. Dit breekt je natuurlijk op naar de aanloop van de 2e nacht, waardoor deze, voor zover mogelijk, iets meer benut wordt om goed uit te rusten. De spanning, dat op elk moment in de nacht een beet kan volgen, en het gekrijs van een pieper je gewoon uit je slaap trekt, is dan ook een geweldig aspect van het karpervissen. Het staan drillen van een karper in het donker, de spanning of het een dikke is, alles maakt dit in het donker zo veel anders dan overdag. Waar ik ook altijd naar uitkijk in de nacht, is de zeer vroege ochtend. Als het langzaam licht wordt, is het aan de rand van het water zitten, met een lekkere bak koffie, iets zo enorm ontspannnends voor een begin van de dag en tevens oogverblindends om te zien wat er weer allemaal staat te gebeuren in en rondom het water.

8. Welke viswateren hebben je voorkeur?

Eigenlijk vis ik nog maar 3 jaren fanatiek op karper en tot nu toe ben ik veel op het Wanssums Ven geweest vissen. Mijn voorkeur verder gaat op dit moment vooral naar Duitse, grotere wateren, waar de uitdaging een heel stuk groter is. De kans op een mogelijk grotere, dikkere, zwaardere karper ligt hier hoger en het plan van aanpak is hier geheel anders dan in de mooie vijvers van 't Alvertje.
De voorkeur van een viswater wordt voor mij niet alleen bepaald door de uitdaging, maar vooral de omstandigheden rondom het viswater, en op welke manier er bepaalde regels gelden, maken deze keuze ook bepalend. Dit heeft natuurlijk alles te maken met je eigen veiligheid. Het trekt me namelijk niet om ergens in het wilde weg aan de Maas of een langgerekt eenzaam stuk kanaal te gaan zitten, en de kans te hebben dat er een bepaald clubje gasten je het leven zuur komt maken. Dit komt zeker niet ten goede van je eigen veiligheid en tevens ontspanning en van al dat duur, kwalitatief goed materiaal van je. Laat je van tevoren dan ook eerst goed inlichten over een nieuw water, waar je aan de slag wil…!!!

9. Kun je iets vertellen over je materiaalgebruik bij het karpervissen?
Laten we voorop stellen dat het materiaalgebruik bij één ieder een persoonlijke keuze is wat betreft merk, kwaliteit, functionaliteit, prijs, hoeveelheid etc. etc. Je kan het immers zo gek maken als je zelf maar wil…!!!
Om het kritische aspect naar kwaliteit en persoonlijke wens van het materiaal, gerelateerd naar de mogelijke vangsten op een bepaald water, maak ik een verschil in keuze van het materiaal voor de rodpod/ steunen van mijn hengels en alles vanaf mijn rodpod t/m het haakaas.
De 1e categorie betreft bv. mijn tent, stretcher, slaapzak, stoel, alle soorten van tassen, foudralen, sleeves voor de hengels, schepnet en de carp cradle. Laat het duidelijk zijn dat ik al deze materialen aanschaf met de verder liggende gedachte dat het een optimale bescherming biedt voor mezelf (tent), al mijn materialen en natuurlijk voor de karper. Ik geef hier dan ook even korte uitleg over.
Ik heb sinds afgelopen jaar de 2-persoons Fox Ranger tent aangeschaft ( zie foto). Deze tent biedt mij ongelofelijk veel ruimte, die ik nodig acht, aangezien ik meestal voor meerdere nachten ga vissen. De vorm van het stevige tunnelsysteem, inclusief het ingebouwde voorportaal, gecombineerd met het geweldige Ventec materiaal, waar deze tent van gemaakt is, zorgen dan ook voor mijn 2 aspecten waaraan mijn "huisje" aan het water moet voldoen, namelijk functionaliteit en kwaliteit. Het Ventec materiaal is een met fluorcarbon gecoat polyester en daardoor 100% waterdicht, ademend en oersterk en zorgt er dan ook tevens voor dat er geen condens ontstaat binnenin de tent. Verder wil ik dat al mijn materialen, als het gaat om duurzaamheid en beschadigingen, een goede bescherming hebben in de vorm van bv. sleeves voor mijn hengels en molens, tas voor mijn voerboot etc. etc.


Fox Ranger tent                                                                                Carp Cradle

Dan wil ik nog graag 1 product oplichten uit de 1e categorie en dat is de Carp Cradle (zie foto). Dit is een optimaal, functioneel, kwalitatief en een zo mooi beschermend product voor de karper en ook nog eens goed betaalbaar ook. Als de karper hier eenmaal in ligt na het scheppen, kan er dan ook niks meer fout gaan met de karper. Het wegen en het foto's maken van de karper is vanuit de Cradle dan ook zo eenvoudig voor jezelf en zorgt dan ook voor bv. geen rugklachten. Al met al, een zekere aanrader…!!!

Dan de 2e categorie, die begint met mijn zeer mooie, uitstralende, robuuste RVS rodpod van Pro Line (zie foto). Hij staat zo vast op de grond als een huis en biedt dan ook geweldige steun aan mijn hengels. Wel heb ik alle standaard schroeven vervangen door RVS imbusbouten, om het geheel wat steviger te kunnen aandraaien. Dan de hengels, ook hiervan zeg ik, dit is een persoonlijk keuze op dit moment van mij, rekening houdend met alle facetten die ik voor mij belangrijk vind. Belangrijke as-pecten, bij het maken van een hengelkeuze zijn natuurlijk de werpeigenschappen, sterkte en stijfheid van een hengel.


Rodpod van Pro Line

Als je bv. van een voerboot gebruik kan en/ of mag maken, zou ik voor wat lichtere hengels kiezen om niet zover in te hoeven kunnen gooien en zoveel mogelijk actie te hebben tijdens het afdrillen. Ik heb op dit moment de 3LB versie van de nieuwe JC TSI Carprod 12ft van de, meer als 25 jaar ervaren, Engelse hengeldesigner James Cook. Beschreven als een echt werpkanon met zijn geweldige parabolische actie onder de hengeltop tijdens het afdrillen, maakt dit voor mij op dit moment de hengelkeuze niet moeilijk en ik gooi er dan ook makkelijk 100 m ver mee in het water. Ze zeggen ook wel dat "gooien met deze hengel is als rijden in een Ferrari": je kunt het niet uitleggen, maar je moet het voelen,,,. Als bijbehorende molens heb ik de Daiwa Windcast X 5000 LD. Sterke, grote en zeer mooie uitstralende molen met een lijncapaciteit tot wel 600 m. Het mooie aan deze molens is het Quick drag systeem voor op de molen. In een kleine handomdraai kan de vrijloopmolen worden omgezet in een gevechtsslip, wat het tijdens het drillen ook heel gemakkelijk maakt om te corrigeren voor het zwaardere of lichtere drillen van een karper net onder de kant, een echt juweeltje. Als hoofdlijn, maar hierover later meer, heb ik sinds 2 jaren de geweldige Power Carp fluorcarbon lijn in 0.33mm van Ultima. Het verdere, maar allerbelangrijkste materiaal, vanaf de hoofdlijn t/m het haakaas komt in de volgende vraag aan de orde.

10. Kun je iets aan ons verklappen over je geheimen wat betreft het voer en aas en je vistechniek?

Dit is natuurlijk een hele gevaarlijke vraag, in wedstrijd opzicht dan, maar tevens een vraag waar je een antwoord op kan geven zo groot als een compleet boek. Ik ga het proberen zo beknopt en duidelijk mogelijk te houden.
Over voer en aas ben ik vrij makkelijk, namelijk dit maak ik niet zelf, en koop ik altijd bij persoonlijkheden die ongelofelijk veel verstand en meer dan 25 jaar ervaring in het maken hiervan hebben. Over de kwaliteit van mijn boilies heb ik dan ook totaal geen twijfel. Deze haal ik dan ook al 3 jaar in België bij Eddy Stercxk. De resultaten die ik hier al mee behaald heb leveren hierin dan ook een ongekende waarde. Wat deze boilies onderscheiden van de rest (!) is hun versheid, ingrediënten die uniek zijn en uitgebreid getest en waar verder niemand aan kan komen en een ongelofelijk goede basismix tegen een goed betaalbare prijs. De versheid is in mijn ogen zo bepalend, dat ik bij elke bestelling kersverse boilies ontvang die op deze dag nog vers zijn gemaakt en nog niet zijn ingevroren geweest, maar dat je dit direct zelf kan doen als je thuis bent. Dat ik bijna elke week wel ergens in huis wat boilies heb rondslingeren om deze onder de neus te kunnen houden, zegt al genoeg over deze boilies..??...of over mij..!!??
Als verder aas gebruik ik ook veel pop ups en dumbels in alle kleuren en geuren en maten (!) en boosters hiervoor, die ik bij CC Moore, ook in België, bestel. Dit is niet altijd het goedkoopste spul, maar een zo hoog kwalitatief aas en voer, dat als je dit op een slimme manier inzet, je er best lang mee kunt doen, wel bijna een geheel seizoen. Het uitgebreid testen hiervan (!), behoort dan ook tot mijn speciale aanpak in planning en voorbereiding. Er zit namelijk veel verschil in bepaalde pop ups van verschillende bedrijven, het belangrijkste vind ik het drijfvermogen hiervan. Dit vind ik dan ook zeer belangrijk voor mijn aaspresentatie. Daar gaan we het nu dan maar eens over hebben.
Als hoofdlijn heb ik dus de geweldige Power Carp Fluorcarbon lijn in 0.33mm van Ultima. Deze is zo ongelofelijk sterk en schuurbestendig en zinkt langzaam geheel naar de bodem en is dan ook niet onzichtbaar, maar wel heel erg moeilijk waarneembaar voor jezelf in het water en dus ook voor onze grote vriend Cyprinus Carpio. Tevens is deze lijn zo soepel dat deze perfecte werpeigenschappen heeft, maar ook bijna niet gaat krullen tijdens het meerdere malen uitvaren met de voerboot. Dus het 1e wat ik al wil richting mijn perfecte aaspresentatie is dat deze lijn vanaf mijn hengeltop geheel over de bodem ligt (!), zeker op korte afstanden en laat hem maar lekker slap hangen in de ogen van hengels, dit komt zeker ten goede van je aantallen en manieren van beten die je zult krijgen. Dan gaan we verder met het loodsysteem. Ook hierin varieer ik, wat betreft het gebruik van een voerboot of het moeten inwerpen van je lijnen. In mijn ogen krijgt het inline lood altijd de voorkeur, vanwege zijn betere prikeigenschappen, dan het vastlood systeem, maar met inline lood heb je weer meerdere nadelen met ingooien bv…maar ook hiervoor kun je weer van alles verzinnen…dit gaat voor nu te ver om allemaal te beschrijven. Sinds vorig jaar maak ik ook veel gebruik van het Hit & Run systeem van bv. Piet Vogel of PB Products. Dit kan trouwens vast lood en inline zijn. Typ dit maar eens in bij Google en als je het systeem nog niet kent, laat hier je gedachte dan maar eens over gaan…maar denk goed na over de kleine dingen (!). Het gebruik van een rigtube, safe zone leader of bv. leadcore hangt bij mij altijd af van het gebruikte loodsysteem. Het belangrijkste aspect is natuurlijk, van welk materiaal en bij welk systeem je ook maar gebruik maakt, dat het allemaal in welke situatie dan ook hartstikke op de bodem geplakt moet liggen. Bij deze komen we dan ook bij een volgend heel belangrijk punt in de karpervisserij, namelijk op wat voor een soort bodem we aan het vissen zijn. Dat dit heel belangrijk is om te weten, bepaald bij mij het gekozen loodsysteem, onderlijn en aaspresentatie (!). Aan de hand van het volgende overzicht probeer ik dit duidelijk te maken.




Ik onderscheid de volgende 4 bodems :                      
- zachte- , modderbodems
- harde wiervrije bodems
- gedeeltelijke wierbodems (± 10cm wier)
- de echte wierbodems, wierbedden




Dan voor het gemak onderscheid ik 3 loodsystemen :
- vast loodsysteem
- inline loodsysteem
- hit & runsysteem (kan vast en inline zijn)


vast lood systeen 


Als onderlijnmateriaal onderscheid ik het volgende :
- gevlochten, soepele onderlijn
- gecoate, dus gedeeltelijk te strippen onderlijn (iets stijver dus)
- stijve onderlijnen ( bv. Fluorcarbon etc.)
- de combi-rig onderlijnen ( soepel + stijf gecombineerd)


inline loodsysteem 



En als aaspresentatie kies ik uit het volgende :
- Gewoon bodemaas of dubbel bodemaas
- Single pop up of gecombineerd net boven de bodem
- Single pop up of gecombineerd zo’n 3cm of meer boven de bodem
.

hit & runsysteem




Ik zal per type bodem een voorbeeld geven van mijn gebruikte systemen, maar bedenk goed dat je hier het beste zelf in kan blijven testen, want hoe een bodem precies qua structuur in mekaar zit, weet je natuurlijk nooit voor 100 %.
Bij een zachte modderbodem zou ik kiezen voor een vast loodsysteem met een leadclip, want hierdoor wordt je onderlijn ( in dit geval een soepele van ongeveer 20-25cm) alvast een stuk minder de modder mee ingetrokken met het lood, waardoor deze dan ook soepel de contouren van de bodem zal volgen. Als je hier een inline lood of een te stijve onderlijn zou gebruiken gaat de onderlijn misschien vanuit de modderbodem gedeeltelijk rechtop staan, wat elke karper zou waarschuwen dat er iets niet klopt. Hier zou ik dan ook kiezen voor een aaspresentatie in de vorm van een pop up net of iets meer van de bodem, omdat ik niet wil dat het lekkere hapje naar modder gaat ruiken, aangezien ik veel gebruik maak van flavours en boosters.
Bij een harde, wiervrije bodem zou ik kiezen voor inline lood of het hit & runsysteem, met een gecoate, stijve onderlijn of een combinatie hiervan. De lengte van de onderlijn zal hier ongeveer 15-18 cm zijn. Dit omdat het lood nu je onderlijn niet mee de bodem zal intrekken en met stijvere onderlijnen heb je met ingooien weer betere anti-tangle eigenschappen en vind ik ook tevens de prikeigenschappen beter dan met soepele onderlijnen. Tevens zal je aaspresentatie met een stijvere onderlijn mooier worden weggeduwd van het lood. Als aaspresentatie zou ik kiezen voor bodemaas of een pop up net boven de bodem, want in mijn ogen zal een te hoge pop up de echte dikke, ervaren karpers te veel afschrikken in open stukken water, dit is mijn mening.
Dan bij de laatste 2 bodems hangt het er maar vanaf hoe dik, hoog en hoeveel een bepaald wierbed is. In het algemeen zou ik hier proberen te gaan voor een drop-off loodsysteem alleen als dit echt nodig is. Door het lood te verliezen zal je de karper wat makkelijker uit het wier krijgen. Als onderlijn zou ik zelf voor een soepele (soepel gecoat) kiezen, welke in de kleur van het wier zo goed mogelijk wegvalt tussen het wier. Als aaspresentatie zou ik kiezen voor klein, licht aas en dat zo natuurlijk mogelijk eruitziet en lekker in of op het wier blijft zweven. Voor het echte wiervissen zijn talloze manieren waar jezelf achter moet zien te komen (bv. de chodrig of de solid bags), maar denk hierbij goed na over hoe het hele zaakje erbij ligt of hangt. Als je bepaalde gaten, open plekken in het wier kunt vinden en je de mogelijkheid hebt om hier te voeren en te vissen, is dit natuurlijk de allerbeste optie.
Dit zijn natuurlijk nog lang niet alle situaties die kunnen voor komen om voor jou de beste vistechniek toe te passen, maar over het algemeen wel de meest voorkomende. De beste manier om erachter te komen hoe jouw bodem op een bepaald water qua structuur eruitziet en aanvoelt, is toch om zelf een keertje de onderwaterwereld te bezoeken en met je handen bepaalde stukken af te tasten als je dat al durft en wil, maar geloof me, dit helpt wel…!!! Trouwens, hier moet je wel een beetje gek voor zijn..!!

11. Sinds je lid bent van het Alvertje ben je steeds winnaar geworden van de karperwedstrijd. Hoe heb je dat zo klaargespeeld?
Hetgeen hierboven besproken verklaart al een heleboel over de behaalde resultaten tijdens de karperwedstrijden van 2009, 2010 en 2011. Even voor de duidelijkheid, een karperwedstrijd over een kalenderjaar betreft 2 wedstrijden van ± 40 uren tussen 24 personen. Begin juni is altijd de 1e wedstrijd en begin september de 2e. De gewichten van beide wedstrijden worden opgeteld en bepalen de winnaar.
Tijdens een wedstrijd is mijn plan van aanpak en voorbereiding hier naartoe niet heel veel verschillend van mijn normale aanpak als ik ga vissen. Dat mijn planning en voorbereiding misschien geheel anders is dan andere karpervissers, geloof ik wel. Wanneer en waar ik ook maar ga vissen, alles zal bij mij altijd tiptop in orde moeten zijn, dit natuurlijk om hopelijk de beste resultaten te verkrijgen.
Het begint bij mij al met een plattegrond van, in dit geval, de 2 vijvers van het Wanssums Ven. Deze heb ik dan al ook 3 jaar geleden al gemaakt via Google Earth. Ik maak dan gewoon een Printscreen van het vijvercomplex en zet deze dan op een Word document en snij deze zodanig bij dat ik het water er precies op heb. Dit kan ik dan weer importeren in mijn tekenprogramma op het werk en zelfs zodanig precies verschalen dat ik precieze maten op welke plek dan ook maar kan neerzetten. Zo kan je dus al van tevoren goed bepalen op welke plekken je precies wil gaan vissen als je een bepaalde plaats geloot hebt. Nadat ik de plattegrond weer heb teruggezet (verschaald met maten) op mijn Word document, haal ik m.b.v. een fotoshop programma het water weg, zodat ik precies de omgeving op het blad heb staan en het water in het wit. Als je het nog begrijpt, kun je nu dus ongelofelijk veel informatie kwijt op het blad ( in het witte gebied, zogenaamd het water) over wat je maar wil. Dieptes, mooie randjes etc. Hier heb ik dan ook op een zo logisch mogelijke manier de 4 lijnen verdeeld, die je als koppel kunt bevissen. Probeer met z'n tweeën ook altijd een zo ruim mogelijk gebied af te vissen om zo min mogelijk lijnen in een klein gebied te hebben. Ik heb ook meestal, als de ruimte het toelaat, 2 "avond-/ nachtplekken" en 2 "overdagplekken" die ik regelmatig met lekker spul blijf aanvoeren, maar niet te veel.
Mijn aas- en voerplan probeer ik dan ook zo veel mogelijk af te laten wijken van het meest standaard gebeuren, het verstrooien van boilies met de werppijp. Op zich vind ik dit altijd al een zo'n duidelijke waarschuwing voor de karpers, het gestrooi van boilies over vele grote stukken van water. Ga voor de lol maar eens ergens kopje onder water en laat je maat maar eens wat boilies in het water gooien, of zelfs erger nog, je loodmontage in je buurt ingooien, je zal versteld staan wat dit een geplons is. Dus probeer gewoon zo geruisloos mogelijk te voeren, maar ook te vissen (!). Over het aas en voer blijf ik kort, maak zoveel mogelijk verschillende vormen van aas en voer klaar dat je er zo rustig mogelijk in kan gooien, en maak dit natuurlijk zo lekker mogelijk met kwalitatief goed spul. Zelf haal ik altijd mijn boilies in België en voor het verdere goede spul bestel ik nogal wat bij CC Moore, zoals eerder beschreven. Dit zijn allemaal zo'n kwalitatief hoge producten die dan ook al mijn vertrouwen krijgen, en ze bewijzen zich steeds weer. Voor een wedstrijd wil ik nog wel eens wat extra's bestellen in de vorm van bv. een flavour, booster of wat dan ook…!!!
Vergelijk het rondzwemmen van een karper in een vijver maar eens met ons als mens, als je in een dierentuin zou rondlopen de hele dag. We moeten allebei een keer eten, als je 's-morgensvroeg in een lekker kraampje bijvoorbeeld een superlekker broodje hotdog hebt besteld, kan het zomaar zijn dat je gedurende de dag nog even snel terugloopt om nog zo'n lekker broodje te bestellen. Snap je waar ik heen wil, hoe lekkerder je een bepaald gebied maakt in het water met gezond, vers en kwalitatief goed aas voor de karper, hoe sneller zal ook de karper hier terugkeren om te kijken of er nog wat lekkers ligt (!). Denk over het algemeen wel heel goed na over hoeveelheden aas die je erin gooit en in welk jaargetijde je zit.

12. Wat trekt je vooral aan in dit soort meerdaagse wedstrijden?

De spanning vanaf het begin van loten voor je plaats, naar het opbouwen van je stek maakt zo'n begin van een wedstrijd al een happening op zich. Je voelt de spanning bij iedereen, blij of teleurgesteld met de getrokken plek.
Het samen aanwezig zijn met 24 karpervissers tijdens een heel weekend aan het water is ook zo supertof, de gezellige barbecue op de zaterdagmiddag maakt de sfeer dan helemaal compleet. Alle vangsten worden besproken en de leukste verhalen gaan al ten ronde. Met nog een nacht en een morgen voor de boeg loopt de spanning alleen maar op.

13. Welke prestatie op wedstrijdgebied is je het meeste bijgebleven?


De prestatie die me het meeste is bijgebleven op wedstrijdgebied is toch wel de ongelofelijke come back tijdens de 2e wedstrijd van vorig jaar. Na de wedstrijd in juni stond ik namelijk pas 6e met een totaalgewicht van 43 pond tegenover 120, 95, 93, 59 en 57 pond. Ik had dan ook al mijn zinnen gezet op de wedstrijd van september en alles moest "over the top" zijn wat betrof voer, aas en alle tactieken tegenover de rest. De week voor de wedstrijd heb ik dan ook flink wat testjes gedaan en ik ving toen ook iets van 15, 16 karpers en mijn plan was compleet. De inhaalrace moest dan ook zo snel mogelijk op gang komen, en dat lukte al vrij snel, na een half uurtje met de 1e karper. Dat ik uiteindelijk met 109 pond deze wedstrijd afsloot, wat me op een totaalgewicht van 152 pond bracht, was dan ook nog eens goed genoeg voor mijn 3e wedstrijdwinst op rij. Met maar liefst 6 pond meer als de nummer 2, Leroy, was het weer een ware thriller. Door deze 3e overwinning op rij in 3 jaar tijd, heb ik dan ook beloofd om de wedstrijden van 2012 te sponsoren in de vorm van 2 kratjes bier tijdens de barbecue.
14. Je hoort wel eens zeggen “karpervissen is een levenswijze” Hoe sta jij tegenover deze stelling en geldt die ook voor jou.

Voor mij is karpervissen zeer zeker een levenswijze geworden. Ik ga ermee naar bed, en 's-morgens sta ik er weer mee op. Ik heb dan ook op een Excel bestand een zodanige uitgebreide, overzichtelijke en duidelijke agenda gemaakt, zodat ik ruim een jaar van tevoren al bijna alles kan inplannen en noteren. (Bijna) alles draait dan ook om het karpervissen. Het inplannen van de aankopen, bestellingen per maand staan bij mij dan ook continue op het programma. Ik blijf erbij, je kan het zo gek maken als je zelf wil en kan. Motorrijden is ook een dure hobby…!!!
Ik merk wel dat nu, na een jaar of 3 van karpervissen, het niet meer zoveel nodig is om alles aan te schaffen, omdat je gewoonweg het meeste materiaal nu wel hebt. Natuurlijk blijft het altijd kriebelen om iets nieuws aan te schaffen, en dan gaat het bij mij vooral om het klein materiaal. Probeer dan ook zoveel mogelijk op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen (als je dat wil), om vooral voor jezelf, met jouw gekozen materialen, systemen de beste resultaten te behalen. Een zeer goede tip is bv. een abonnement te nemen op de "Spiegel ". Dit is voor mij het beste, interessantste, boeiendste karpermagazine van verhalen, nieuws, nieuwste ontwikkelingen over de gehele wereld wat betreft het karpervissen. Voor maar een paar tientjes per jaar krijg je dit karpermagazine één keer in de 2 maanden.
Dat mijn vriendin mij beschouwt als een echte karperpony, is ook wel waar, maar de behaalde resultaten zijn voor haar toch ook wel mooi om te zien. De mooiste plaatjes en nieuwtjes komen dan ook altijd bij haar familie terecht, en ik zorg dat mijn fans op de hoogte blijven. Ik durf dan ook bijna niet te zeggen hoeveel minuten van de week (168x60) ik aan karpervissen denk. Het gaat zelfs zover met plannetjes maken, dat ik voor dit jaar met een Word Document bezig ben, genaamd "Perfectie 2012". Al met al, dat de stelling "karpervissen is een levenswijze" ook voor mij geldt, ik denk het wel zeker.
15. Bij het karpervissen komt nogal wat elektronica om de hoek kijken, zoals beetverklikkers en voerbootjes. De meningen daarover zijn verdeeld. Hoe sta jij tegenover het gebruik daarvan?

Laat ik eerst voorop stellen dat ik me enorm stoor aan mensen die zeggen dat karpervissen een luie hobby is en dat iedereen dat wel kan, een hengel in een steun leggen en wachten tot er een pieper (beetverklikker) begint te krijsen, en dan hebben ze ook nog een bootje om niet in te hoeven gooien…bah, bah, bah, zeg dan niks als je geen verstand hebt van karpervissen. Natuurlijk lijkt dat op zich wel zo, maar neem maar van mij aan dat als je alles goed wilt doen, en de beste resultaten waar en wanneer maar wilt behalen, er veel meer bij komt kijken…!!!
Nu, ter zake…een beetverklikker hoort er natuurlijk bij. De naam zegt het eigenlijk al, je krijgt gewoon een bepaalde pieptoon te horen zodra er een karper aan je haakaas heeft gebeten. Bij mij gaat het hier wederom om de kwaliteit en functionaliteit van zo'n pieper. Zelf heb ik de Delkims ( zie foto) met alles erop en eraan, de support hangers, de nite lites en ook al de snag bars aan de achterkant. Ook maak ik gebruik van het D-lok Quick release system, waardoor je de beetverklikkers heel makkelijk en snel op -en van je steunen af kan klikken en niet steeds op je steunen hoeft te draaien. (Ik weet het, sommige laten ze er gewoon opzitten) 


De Delkims

Deze Delkims hebben verder een gevoeligheidsinstelling van + en -, volume regeling en toonhoogte regeling. De gevoeligheid kan ik alle omstandigheden (bv. weertype, slappe lijnen (!) ) zodanig worden ingesteld, dat ervoor kan zorgen dat je de perfecte beetregistratie krijgt. Er zijn verschillende mogelijkheden om een nachtlicht erop te zetten, mooi om naar te kijken in het donker. Er zit ook nog een diefstal alarm op wat ook handig kan zijn. Verder vind ik het heel belangrijk dat de Delkims werken op een bepaalde trilling en niet op wieltje dat eerst rond moet draaien voor een pieptoon te krijgen. Denk maar eens aan strenge winterse omstandigheden, als je dan al gaat vissen. En dan natuurlijk de uitstraling van het totaalpakketje…al met al zijn de Delkims mijn keuze.
Dan het voerbootje…Als je nooit een voerbootje hebt gehad, weet je denk ik niet beter, dan dat je eigenlijk in 1e instantie maar blindelings ingooit en hoopt op een aanbeet. Dit had ik in 't begin dan ook en toch vang je je karpers wel. Het gebruik van een voerbootje heeft zoveel voordelen. Hoe belangrijk een voerbootje ook voor mij bleek te zijn, om het karpervissen wat beter en sneller te leren begrijpen, kwam tot zijn uiting toen ik deze dan ook kocht met natuurlijk een dieptemeter. Een voerboot, maar dan natuurlijk wel met een dieptemeter, heeft zoveel voordelen om een bepaald water in kaart te brengen wat betreft bodemverloop, dieptes, mooie randjes waar de karpers meestal langs trekken, taluds, obstakels etc. etc. Nog zo'n groot voordeel is natuurlijk het perfect kunnen droppen van je montage en aaspresentatie waar je maar wil door het geheel in een bepaald bakje te leggen en uit te varen. Hierbij komt nog een groot voordeel naar voren en dat is dat je geruisloos kan vissen, zonder het geplons van het lood wat je met het normale ingooien hebt. Het in de war gooien van je montage behoort hier dan ook tot het verleden en dat is natuurlijk wel het grootste voordeel, als je presentatie niet goed in het water ligt, maar in de knoop, vang je ook niks. Helaas is niet overal het gebruik van een voerbootje toegestaan, maar dit kan er wel goed voor zorgen dat je weer meer kan leren als karpervisser.
Met de juiste techniek en tactiek heb ik vorig jaar dan ook geleerd, hoe je het in de knoop gooien van je totale loodsysteem en onderlijn, perfect kunt voorkomen (!). Sindsdien heb ik dan ook, ongelogen, niet één keer meer in de knoop gegooid tijdens het ingooien en telkens weer met ophalen van de lijn zag alles er tip en top uit…!!!
Ik zelf heb de Powercatcher, mooi gecamoufleerd gespoten, van Leon Bosveld (zie foto). Deze, presterend beste, 2-motorige moter heeft voor mij dan ook altijd perfect gewerkt, op enkele kleine dingen na dan, wat betreft onderhoud en kleine reparaties. Er zijn tegenwoordig zoveel voerboten te koop en als je er één wil aanschaffen, bepaal dan heel goed van te voren wat je voor jezelf heel belangrijk vind voor jouw visserij wat betreft kwaliteit, maar vooral functionaliteit (!).


de Powercatcher

16. Aan de foto’s die ik van jou heb gekregen zie ik dat je ook wel oog hebt voor de mooie natuur. Kun je daarover nog iets vertellen?

Zoals al eerder vermeld vind ik het gewoon heerlijk om lekker buiten te zitten aan het water. Kijken en genieten van wat er allemaal rondom en op het water gebeurt is zo lekker relaxed. Zelfs in de nachtelijke uren en 's-morgens heel vroeg is het ongelofelijk wat je niet allemaal ziet en hoort (!). Ja, en als dan 's-avonds de zon onder gaat met een vuurrode hemel moet er altijd een fotootje gemaakt worden, net zoals 's-morgensvroeg als de mist zo mooi over het water heen glijdt. En als je dan ook nog een beet krijgt…geweldig mooi…!!!




17. Je hebt wel eens zeer grote karpers gevangen zoals op de foto’s hieronder te zien is. Hoe groot is je recordkarper, waar is die gevangen en kun je iets vertellen over de vangst ervan?

Ik heb in een paar jaar tijd al verschillende 40+ ponders gevangen en de grootste oftewel de zwaarste tot nu toe is helaas nog maar 42 pond. Steeds als we al vermoeden dat het een 40+ is, is dit ook wel zo, maar echt richting de 50 pond is nog niet voorgekomen. Met alle nieuwe plannetjes voor dit jaar ga ik er helemaal voor om dit record aan diggelen te knallen, wie weet..!! Deze heb ik dan ook gevangen op een water in Duitsland toevallig tijdens de laatste sessie van vorig jaar in november. Toevallig bleek dit ook nog eens de karper te zijn die ik een jaar eerder (november 2010) ook al eens gevangen had, geheel aan de andere kant van het water, maar toen zo rond 41 pond was. Dus je begrijpt wel dat dit geen vreetezel is, maar meer een vis is die denk ik meer van het natuurlijk voedsel houdt en zich niet zomaar volpropt met onze boilies e.d. (!) 







18. Heb je ook wel eens in het buitenland gevist en zo ja waar?

Zoals al eerder vermeld ben ik dus op verschillende wateren in Duitsland geweest kijken, maar vooral op één water aan het vissen. Ik heb daar nu 2 jaar gevist en menig mooie karper is al boven komen kijken in mijn landingsnetje. Dit jaar heb ik weer geheel nieuwe plannetjes op dit water en "Perfectie 2012" is dan ook mijn motto voor dit jaar.
Vorig jaar oktober had ik samen met Edgar een vistrip naar Echternach, in Luxemburg, geboekt. Alle plannen waren zorgvuldig voorbereid en we hadden er erg veel zin in. Maar alsof de karpergoden ermee speelde, moest ik net 2 weken van te voren mijn gehele linkerkant van mijn ribbenkast zodanig hard kneuzen, dat we het tripje moesten afzeggen…….wat was dat balen en ik was een tijdje niet meer aanspreekbaar voor de normale medemens. Helaas zijn de regels in Echternach zodanig veranderd dat we daar dit jaar niet meer naartoe kunnen en we naar iets anders op zoek moeten gaan, we zien wel.
19. Wat zijn je leukste visherinneringen?

± 12.00 uur 6 september 2009
± 12.00 uur 5 september 2010
± 12.00 uur 4 september 2011,
Dit zijn natuurlijk de tijdstippen dat ik er vrij zeker van was dat ik de karperwedstrijd van desbetreffend jaar gewonnen had. De 1e overwinning vond ik echt een verrassing, ik was immers nog maar een half jaartje aan het karpervissen. De 2e overwinning vond ik ongelofelijk spannend met de nummer 2 op dat moment, namelijk Huub, die op het einde van de wedstrijd net voor 12.00 uur aan onze overkant nog snel even eroverheen leek te gaan, maar het net niet redde op maar liefst 8 pondjes na. De 3e overwinning op rij was dan voor mij een prestatie op zich, namelijk de geweldig leuke, spannende come back zoals hierboven al eerder besproken, ook met maar liefst 6 pondjes verschil meer als Leroy. Wat ook nog vermeldenswaardig is, is dat ik geen enkele keer van de wedstrijden op dezelfde plek gezeten heb, en ook helemaal niet op mijn favoriete plekken heb gezeten. Zo zie je wel, op elke plek valt wat iets te halen, probeer je hier maar eens op voor te bereiden (!), dan zal het dit jaar alweer een leuke, spannende wedstrijd gaan worden.
Verder nog een leuke herinnering was de vangst van de 50+ karper van Edgar in de volle zomer van 2010. Nadat deze karper met al zijn gewicht ( hoe zwaar wisten we op dit moment nog niet) in het volle wier was gezwommen, zat ie dan ook muur en wiervast zo'n 15 meter uit de kant. Edgar keek me aan en ik stond al bijna in mijn onderbroek om erin te duiken. Ik ben dan ook langzaam aan met mijn hand over de lijn koppie onder gegaan in het water om voorzichtig wat wier te gaan wegplukken in de buurt van deze beer. Binnen nog geen halve minuut was de missie al geslaagd en konden we deze oude rakker in het net loodsen. Na wat mooie foto's te hebben gemaakt kon deze oude jongen z'n weg weer vinden in het mooie water en zich nog vaak hebben kunnen afvragen wat voor een soort rode duivel hem hier in 't water tegemoet kwam…!!!
Verder was er in november 2010 nog een hele leuke speciale vissessie van 3 nachten in Duitsland. Het was natuurlijk samen met mijn vismaat Edgar in Duitsland. Het speciale eraan was dat dit de enige keer was in dat jaar, dat ik eerst één nachtje alleen aan het vissen was en de dag erna Edgar pas zou komen. Normaal is hij altijd al eerder aanwezig op de plek en heeft meestal al alles opgebouwd. Je raadt het al bijna, in die avond en nacht wist ik al 6 mooie karpers te vangen, waarvan 2 veertigers en 3 dertigers. Nadat hij 's-morgens vroeg was aangekomen om snel met mij foto's te maken, gingen bij mij de piepers alweer af. Dat het uiteindelijk 15-0 voor Nederland werd, was voor mij natuurlijk leuk, en Edgar begreep er niet veel van. Wat we toen wel hebben opgemerkt is dat ik toen met een andere boilie en ander aas zeer goed gevangen heb, en Edgar al met een zeer goede kwalitatieve winterboilie aan de gang was en verder geen actie kreeg.
20. Zijn er verder nog dingen die vermeldenswaardig zijn in het kader van dit interview?

Ik wil Pieter Kunen en 't Alvertje dan ook graag bedanken dat ik heb mogen meewerken aan dit interview, en dat heb ik dan ook graag gedaan. Ik hoop dat het boeiend lezen was en dat jullie van dit interview iets hebben kunnen opsteken. Ik heb alle vragen zo beknopt mogelijk proberen te houden, maar je ziet wel, dit valt niet mee. Het is een leuke rubriek "een visdag met…" op de site van 't Alvertje, maar dit lijkt meer op "een karperverhaal met…". Ik zou zeggen, tot aan de waterkant en vang een paar dikke ponnies…!!!
Karpergroetjes, Champ
René, bedankt voor dit interview

Pieter Kunen