Visdag met Bertje van den H

Een visdag met....
In deze serie artikelen een gesprek met bekende en minder bekende leden van onze vereniging tijdens een dagje vissen. Hierbij komen zaken betreffende het vissen, maar natuurlijk ook andere dingen aan de orde. Aan het woord is vandaag Antoon Sanders.


Een visdag met..... Bert van den Hoogenhof
Naam: Biek van den Hoogenhof
Geboortejaar: 1946

Geboorteplaats: Venray
Lid van het Alvertje vanaf: 2007

Fervent wedstrijdvisser die veel met de jeugd en het onderhoud aan de vijvers bezig is.

Biek van den Hoogenhof
Vanaf welke leeftijd ben je begonnen met vissen?
Ik vis vanaf mijn 9e jaar.

Hoe ben je ertoe gekomen om te gaan vissen?
Er waren nog niet zo veel vormen van ontspanning. En de ontspanning was gelukkig overal om je heen. Zo kwamen de eerste ontdekkingsreizen. Vissen. Vliegers maken en oplaten. Stond ie boven de wind, dan een briefje er heen sturen en afwachten wat er terug zou komen.
Hetzelfde als met de visserij. Je wist nooit wat je te wachten stond. Zo zag ik hier aan het
defensie kanaal iemand zitten, sjonge sjonge, wat is het lang geleden, half eeuwtje.
Nieuwsgierig geworden ben ik er toen heen gestapt. Na wat ditjes en datjes vroeg die man of ik het ook eens wilde proberen. Dat was niet tegen dovemans oren gezegd. En het virus is nooit meer weg gegaan. Ben je mooi klaar mee. Het eerste visje had pech. Deze langstaart werd vol trots mee naar huis genomen. Een voorntje, een baarsje een stekelbaarsje het maakte allemaal niets uit. Voor dobbers en haakjes moesten de senior vissers er aan geloven. Gelukkig klopte je nooit tevergeefs bij de senioren aan voor wat materiaal. Hengeltje van Frans riet en je was het mannetje.
Wat vind je het leuke aan het vissen?

Alles er om heen. Allereerst het buiten zijn. Het genieten in de natuur. En natuurlijk de spanning om, ook als het niet wil lukken, toch proberen er eentje in de lip te tikken. Dan na een paar uur vissen even picknicken met collega's, met deze en gene een babbeltje maken, daarna nog een paar uur genieten. Daarna de zon achter de einder te zien zakken. Dan zoekt ieder weer zijn eigen weg. Wat willen we nog meer.
Hoeveel uur breng je momenteel gemiddeld aan het water door?
Naargelang het weer toelaat. De laatste weken, eind 2010 begin 2011, met de strenge winter is het beduidend minder geweest. Maar zo gauw als de zon het overneemt en het warmer wordt en de natuur ontwaakt dan worden de visdagen steeds vaker, en langer. Kan eigenlijk nooit lang genoeg zijn.
Want het is als met een oude schlager, het is voordat je het weet , weer voorbij met die mooie zomer.
Welke viswateren hebben je voorkeur? 




Het is beter om geen voorkeur te hebben. Of het nu een vijver, meer of stromende rivier is maakt weinig uit. Ze hebben allemaal hun charmes. Wat aanpassingen en ander materiaal en er kan gevist worden. En daar gaat het om.

Welke manier van vissen trekt je vooral aan? 

Ook hier heeft geen manier van vissen een voorkeur. Met de match, de feeder of de vaste stok. Het doel is toch altijd hetzelfde. Omdat de meeste wedstrijden op de vijvers met de vaste stok gevist worden gaat toch wel de voorkeur naar uit.
Kun je iets vertellen over welk materiaal je gebruikt?
Weer zo'n onderwerp waarover de meningen uit een liggen. Maar schiet niet op de pianist hij doet zijn best.

Hengels:
Hiervoor kun je het beste naar een hengelsportzaak met naam gaan. Goede voorlichting is het halve werk. Goedkoper hoeft niet altijd slechter te zijn. Vaak ben je met een sterke hengel al is hij wat zwaarder het beste af. Met een lichte hengel op zwaardere vis gaan proberen, vraagt om moeilijkheden. Heeft een verkoper weinig tijd of wil hij je iets aansmeren weg wezen. Ook andere winkels hebben hengels en wel zoveel dat ze ze graag verkopen.
Lijnen:
Jammer dat de good old Tortue van het ganzebord is verdwenen. Dat was een zachte en hele beste lijn. Een ding is zeker als de onderlijn maar soepel is. En zo het aas opnemen voor de vis zo weinig mogelijk hindert. Bovenlijn bij de vaste stok een maatje of twee dikker en er kan weinig meer verkeerd gaan. Zijn de kleine dingen die het doen.

Haken:
Voor de vaste stok de Gamakatsu LS-1050N. In de kleinere maten door het langere steeltje zeer gemakkelijk bij het aas aanbrengen en het onthaken. Voor allround de Gamakatsu 6314, oftewel het fameuze krammetje. Voor de worm of een maispitje een maatje groter en kat in het bakkie.
Moet er met kleine haken gevist worden maar wel met een sterke haak, men kan niet alles hebben, dan is de VMC 7004BN een goede keus. Het hakingsvermogen is zeer goed. Belangrijk is verder het aanzetten van de haak. Het is beter om 15 wikkelingen te gebruiken als maar 10.En dat de haak mooi recht aan de lijn hangt. Niet tevreden; opnieuw aanzetten. Je moet er tenslotte de vis mee vangen.
Het ziet niet uit als er vis losgaat en het krulletje aan de onderlijn lacht je toe.
De dobbers. Ook hier geld de wet van de eenvoud. Het best zijn de dobbers van kunststof of pauweveren. Lekken niet en drijven wel en daar gaat het tenslotte om. Ook als er verf af is, doen ze datgene waar ze voor bedoeld zijn. De beet verklikken. Met de kleurige dobbers(tjes) worden meer vissers als vis gevangen. Het balsahout. Komt het boven van een berg dan is het te langzaam gegroeid en wordt het te zwaar. Is het onder aan een berg gegroeid dan groeit het te snel en wordt het te zacht. Zeer gevoelig voor dobbers. Scheurtje er in en het spons effect doet zijn werk.
Dan nog het lood:
Als ballast lood. Styllood of druppelloodjes. Met onderaan 2 kleine verklikkerloodjes. Een van de belangrijkste onderdelen bij een tuigopbouw. Onderlijn niet te lang. Er kan dan met de verklikkerloodjes geschoven worden dat het een lieve lust is. Beter te veel geschoven en geexperimenteerd dan niets gevangen.
Je doet ook aan wedstrijdvissen. In het verleden heb je zelfs stad en land af gereisd om aan grote wedstrijden deel te nemen. Waar ging je zoal naar toe?
Het is makkelijker om te stellen waar we niet geweest zijn. Zullen weinig wateren zijn die we niet aan de tand, vis, gevoeld hebben.
Kun je een en ander vertellen wat je bij deze wedstrijden zoal hebt mee gemaakt?

Tijdens een wedstrijd blijft er een stekkie tot kort voor tijd open. De vissers links en rechts schuiven wat naar elkaar toe. Elk beetje kan helpen. Paar minuten voor het begin komt er een oudere visser op de fiets aan met het hengeltje op de rug en een klapstoeltje achter op de velocipede. Jullie zullen van mij geen last hebben, zei hij tegen de buurlui. Klapstoeltje gaat klap klap, het simmetje wordt uitgerold en klaar is de brave borst. Wat aardappelkruim gaat te water en een aardappelblokkie aan de haak gebonden. Na een keer of wat ingegooid te hebben valt hij in slaap. Het eindsignaal klinkt en de man wordt wakker gemaakt. Tot ieders verbazing heeft een karper de aardappelblok opgesmikkeld. Zonder veel poespas wordt de karper geland. En ging de man met de eerste prijs, een mooie koelkast, naar huis.
Een visser vangt tijdens een wedstrijd een zeer grote brasem. Was genoeg geweest voor de victorie. Een toeschouwer vraagt of hij de vis mag fotograferen. De brasem wordt in de handen genomen. Een laatste vluchtpoging en de vis valt in het water. De scheldpartij was niet van de lucht.
Heyen. De zilveren klomp. Hiervoor werd gestreden door teams. Nadat we deze trofee tweemaal hadden gewonnen moest hier maar eens een einde aan komen. Er werden teams gevormd over heel Nederland. En had je nummer een dan werd er nummer 0 voor gezet of desnoods dubbel 0. Enzovoort. Zo waren we vlug kansloos. Zo kreeg ook deze match een roemloos einde.
Ierland. De eerste matchwedstrijd waaraan Hollanders mee deden. Alle engelse toppers waren aanwezig. Een engelse collega met een geblesseerde arm kon niet mee doen en vroeg of hij kon helpen. Een hele zak paneermeel werd aangemaakt en over de wedstrijd gevoerd. Een felle wind op kop en toch werd een tweede plaats behaald. Altijd willen luisteren en hulp aanvaarden. En ogen en oren open houden.
Denemarken. Er mocht met een bepaald aantal kilo's gevoerd worden. Bij het wegen van het voer had iemand geel voer bij zich en voor de wedstrijd was het zwart voer. Zo kun je zien hoe slim sommige vissers zijn.
Ierland. Dat tijdens een match helicopters boven de wedstrijdparcoursen rondcirkelden ter bescherming van de vissers. Was niet zo plesant.
Dat de bussen die de vissers naar de parcousen brachten eerst gecontroleerd werden door honden die bommen op kunnen sporen.
Duitsland. Op weg naar een wedstrijd werden we gecontroleerd aan de grens door de douane. Die vroeg wat er achter in de auto zat. Visspullen natuurlijk. Toen hij in de duivenmest had geroerd en er duchtig naar rook konden we zo de weg vervolgen.

Zuinige Hollanders. Een Hollander wint daar een wedstrijd en krijgt eveneens als de nummer twee een grote beker. En de nummer drie een prachtige fiets. Waren ze niet blij mee.
Klagen voor een wedstrijd helpt niet. Aan de Rijn werd een nummer geloot, het water stond wat hoger, op een zeer ondiepe plek, het gras kwam boven het water uit. Ongeveer 40 cm water. Laat daar de vis tussen zitten. En daarna victorie kraaien. Dus altijd eerst vissen.
Een visser had een mooi netje vis en ver gewonnen. Maar de Hollandse hebzucht. Had er een paar ondermaatse vissen tussen zitten er werd uit de uitslag geschrapt. Heeft getierd tot hij thuis was.
Op weg naar de visplaatsen met volle vaart over een rode splitweg. Er liep een wandelaar met een mooie witte poedel. Toen de colonne gepasseerd was had hij een hele mooie rode poedel.
Een vrouw op een fiets tijdens zeer warm weer in het rulle zand terecht kwam en na een paar bochten in het water belande. Ze bleef mooi drijven op de wijde rok. Na eerst een paar minuten gelachen te hebben haar en de fiets uit het water gehaald. Spinnijdig vroeg ze later waarom wij haar niet direct uit het water gehaald hadden.
Zonder geluk vaart niemand wel. Een evenement in Lottum. Er werd een hele dag gevist. En de wedstrijden duurden anderhalf uur en je kon zo vaak mee doen als je zelf wou. s'Morgens twee keer deel genomen en de eerste prijs een balonvaart was binnen. Om twaalf uur was het verzamelen en op naar Tiel voor de tweede wedstrijd die dag. Nogmaals een eentje en tevreden huis waarts.

Wat zijn de grootste successen die je landelijk hebt behaald?

Dit is allemaal relatief. Wat zijn successen. We hebben aan zeer veel wedstrijden deelgenomen. Vaak gewonnen en nog veel en veel meer verloren. Allemaal historie en historie is voorbij. We kunnen ons beter verheugen en richten op de dingen die gaan komen. Eerlijk gezegd kun je beter het aankomende seizoen je collega's weer begroeten en er een mooi seizoen van maken als over voorbije seizoenen praten. 
                                                                                                           

Waarom ben je gestopt met deze wedstrijden?

Zoals in het vorige punt al is aangehaald. Wat voorbij is is voorbij. Jaren geleden leerden we Hai Roeffen kennen. Het is een voorrecht geweest om er mee gevist te hebben. Niemand deed er tevergeefs een beroep op. Was er ergens een wedstrijd dan reed er een karavaan auto's achteraan. Vlug op en neer naar Hillegom om een vrachtje bloemen te winnen. Vlug naar de Moezel enzovoort. Langzaam maar zeker werd de karavaan kleiner. Hier ontviel er een, daar stopte er een door ouderdom. En langzaam maar zeker komt dan het besef om aan dat gejakker een einde te maken. We hebben hier tenslotte mooie waters genoeg.
Tegenwoordig ben je een echte vijvervisser. Hoe is dat gekomen?
De interese voor de vijvervisserij is er altijd geweest. We hebben de vijvers in Wanssum, vijver een, de vijver in Grubbenvorst en Venray nog mee gerealiseerd. Dus er moest ook op gevist worden. En na het stoppen met het reizen door onderhand heel Europa heb ik me toegelegd op het visen op vijvers.
2007 was voor jou een topjaar bij de wedstrijden op het Wanssums Ven. Wil je misschien een tipje van de sluier oplichten over de oorzaak van je succes?
De sluier is nu doorzichtig geworden. Eerst wat anders. Stond een keer met Pieter Kunen te babbelen en van het een kwam het het ander. Pieter. Het wil nog niet zo best lukken is het wel? Ik zei "enne keer mot het lukken".
Maar we moeten niet met de veren van anderen gaan pronken. En ere wie ere toe komt. In die tijd viste ik ook mee in Gemert en leerde daar Peter van Schijndel kennen.


Bertje moe..

Hele goeie vijvervisser. Het pellet vissen en alles wat er bij komt kijken was in opkomst. Daar hebben we veel van geleerd en profijt van gehad. Heb daar ook een jaar mee gemaakt hetzelfde als in Wanssum. Je moet er dan wel veel voor doen. En koste wat kost willen winnen. Na zulke tropenjaren wordt de inzet wat minder. Toen we de finesses van het pelletvissen door hadden hebben we, Martien Voermans en Bertje, ook deelgenomen aan het NK koppel vijvervissen te Valkenswaard. Goed stekkie en de buit was binnen. Toeval of niet?
En dan het pelletvissen. Voor aan de haak. Pellets malen en er een deeg van kneden. Voor het voer. Vijvervoer van Jan Koenings. Pellets onder water zetten tot het een homogene massa is.Dit mengen met het voer. Wat pellets bevochtigen voor onder het voer. Mooi op de stek cuppen en het wachten kon beginnen. De vis kwam zo zeker als amen in de kerk. Klein stukje techniek kwam er ook nog bij kijken.Vismaat Toon Sanders heeft er vrij lang over gedaan om er achter te komen hoe het in zijn werk ging. Je moet aan de dobber kunnen zien wanneer het deeg van de haak is. Anders zit je soms te vissen als Jan met de korte naam. Kost alleen maar vistijd. En als geheimen geheimen blijven dan gaan ze een eigen leven leiden.

Kun je iets verklappen over je geheimen wat betreft het voer en je vistechniek?

Denk dat ik een van weinigen ben die daar helemaal geen probleem van maken. Als er iemand zou vragen wil je met dit of dat voer vissen dan is dat geen probleem. En in het vorige stuk is al beschreven hoe er veelal gevist wordt. Niemand vraagt een keer om te ruilen met voer. Geen probleem. Dan de techniek. De al eerder beschreven twee minieme loodjes zijn belangrijk. Hang hier eens een peilloodje aan en dan een half dobbertje op de grond. Schuif je de loodjes omhoog vis je mooi licht. De loodjes naar beneden en je kunt mooi geblokkeerd vissen. Zo kun je ook met zwaarder aas mooi uit de voeten. Veel vissers zijn te passief. Leer jezelf een manier van vissen aan en de successen komen ook. En de oren en ogen open houden. Tijdens de wedstrijden in het Wanssums Ven weet je ongeveer hoe de meeste vissers de vis vangen. Experimenteren met dobbers. Neem niet te veel spullen mee. En ten alle tijden zorgen dat er aas op de grong ligt. Moet je een hakie of zo verwisselen eerst de andere hengel inzetten. De tijd is beperkt.

De jeugd neemt een speciaal plekje in bij jou. Als er iets voor de jeugd georganisserd wordt, is Bertje present. Waarom zet je je zo graag voor de jeugd in?
Wat is er mooier als met de jeugd, take a kid fishing, te gaan vissen. Veel mensen zeggen al vlug ze hebben er veel werk mee. Het zijn er te weinig, ze hebben te weinig interesse. Wij, seniors hebben goed praten. Wij zijn niet anders gewend, wij zijn er mee opgegroeid. 


Limburg cup jeugd 2009 
...
De jeugd heeft veel andere bezigheden. En uren wachten op iets wat ze nog nooit gezien hebben kan een langdradige geschiedenis zijn. Aan ons de eer om ze te kennis te laten maken met onze sport. Neem je af en toe een kind mee uit vissen en de dankbaarheid die dan uit de ogen straalt bij het vangen van het eerste visje maakt veel goed. Bij spellen op de pc is het geweld groot, en kunnen we absoluut niet van ze winnen. Laten we dan proberen om ze iets te leren waarvan wij denken dat wij er goed in zijn. Maar een visje heeft pijn wordt geleerd en waar is dan de grens voor de kids. Zo is het ook met de animo van de jeugd. Wordt er niets gevangen dan wordt de pijp al vlug aan Maarten gegeven en die kan er ook niets aan doen.
Jammer genoeg is de animo van de jeugd niet zo erg groot momenteel. Heb je misschien wat tips om de jeugd meer bij het vissen te betrekken?
De jeugd zal meer bezig gehouden moeten worden. Ze moeten zich uit kunnen leven. Met vere vissen bijv. dan vangen ze hopelijk meer. Spellen er bij doen. Zoektochten aan de vijver. Het complex is er groot genoeg voor. Dan een uitslag op maken. Ze moeten eigenlijk moe maar voldaan huiswaarts gaan. Gaan we op deze manier door dan kunnen we het hier en overal vergeten. Ook karper en snoekvissers er bij betrekken. Of met een bootje gaan vissen. Het complex bied alle mogelijkheden. Het lijkt wel of veel senior leden vast geroest zitten. Of we nu zelf vissen of met de jeugd vissen wat is daar het verschil in.
Je besteedt ook veel tijd aan onderhouds-werkzaamheden aan de vijver. Welke werkzaamheden doe je daar zo al?
Gewoon alle voorkomende werkzaamheden. Het is eigenlijk nog maar een paar jaar geleden dat ik lid ben geworden van het Alvertje. Dacht daar kom ik in een rustig vaarwater terecht. Zo, dat is letterlijk en figuurlijk uitgekomen. De weg langs de vijver was slecht, zeer slecht. Er moest een nieuwe weg aan gelegd worden. Als je aan het begin stond kon je het einde niet zien. Zoals zo vaak is G. Sinten er aan begonnen. Die kwam er over in gesprek met Toon Sanders
.

Effe een bakkie doen...
                                                                                                                
                                                                                            
doorgaan t/m het donker 

Die zal wel gedacht hebben dat moet ik Bertje vragen. In 5 minuten was het geregeld.
Toon: Bertje zullen we aan de weg beginnen.
Bertje: Dat kunnen we wel doen Toon.
En zo werd er begonnen aan een imposant werk voor het Alvertje. De saamhorigheid van de leden was goed. Na lang ploeteren werd aan de voorzitter de eer gegund om de laatste steen te leggen. De zucht van verlichting moet ver hoorbaar zijn geweest. Zo ook met de steigers aan vijver 4. Modder en wat allemaal maakte niets uit. Ook hier was de saamhorigheid nog groter. De defenitie van vrijwilliger. Doet iedereen iets
dan kunnen we nog lang genieten van een stuk natuur wat van ons allemaal is. Veel leden beseffen blijkbaar niet dat dit complex van hun is. Doet niemand iets dan is het een keer einde oefening. is.

Zijn er verder nog dingen die vermeldens-waardig zijn. 
Om het vissen in wedstrijdverband interes-santer te maken zou het misschien niet verkeerd zijn om meer met elkaar tegen elkaar te vissen. Een blinde koppelwedstrijd. Eerst vissen en dan loten wie met wie heeft gevist. Of bij elkaar komen en dan loten wie met wie vist. Is het geheim doen ook gelijk de wereld uit. En komen de vissers misschien beter tot elkaar. Lopen we in ieder geval niet langs elkaar heen. Kunnen we ook zien wie met wie wil vissen. Zo zijn er legio mogelijkheden.


Bertje, bedankt voor dit interview...







Copyright: het Alvertje Oostrum 2011